Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
De Damse Vaart in de herst

Biodiversiteit en landschapkwaliteit

Naar een sterker platteland in West-Vlaanderen

Biodiversiteit

Uitgestrekte vlaktes vloeien over in glooiende heuvels, verbonden door kronkelende waterlopen. Het veelzijdige landschap wordt gevormd door natuur, landbouw en de mensen die er wonen, werken en recreëren. De open ruimte en groene zones bieden rust en schoonheid, terwijl biodiversiteit en natuurverbindingen steeds meer aandacht krijgen.

Als echte plattelandsregio biedt het buitengebied ruimte voor natuur, water en groen. Dorpen en kernen hebben vaak waardevolle groengebieden, maar natuurlijke verbindingen stoppen nog te vaak aan de dorpsrand. Hierdoor wordt het voor veel populaties moeilijker om een geschikt leefgebied te vinden. Ook bedrijventerreinen vormen soms obstakels voor natuurverbindingen, maar zowel industrie als landbouw kunnen bijdragen aan een biodivers landschap.

Ook klimaatverandering zet de biodiversiteit en de groene en blauwe infrastructuur onder druk. Daarom zetten verschillende organisaties en besturen in op duurzame acties, om natuur en water te versterken. Van het verbeteren van biotopen en het vergroten van leefgebieden tot het verbinden van gescheiden populaties, alles draagt bij aan een robuuster landschap.

Dit prachtige landschap heeft bovendien een enorme aantrekkingskracht op inwoners en bezoekers. Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers vinden hier volop mogelijkheden om te genieten van de unieke omgeving. Om de beleving te verrijken, wordt ook gewerkt aan vernieuwende initiatieven die natuur, recreatie en erfgoed met elkaar verbinden.

Doelstellingen per gebied

Een divers en veerkrachtig landschap is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Biodiversiteit draagt bij aan ecologisch evenwicht, klimaatbestendigheid en een aantrekkelijke omgeving voor mens en natuur. Binnen elk gebied zetten we in op het versterken van natuurverbindingen, het duurzaam beheren van landschappen en het beschermen van waardevolle soorten. Ontdek hieronder de specifieke doelstellingen per regio. 

Noord-West-Vlaanderen
Midden-West-Vlaanderen
Westhoek
Drevenlandschap Noord-West-Vlaanderen

Noord-West-Vlaanderen

Doelstelling 1:
Noord-West-Vlaanderen heeft een kwalitatief landschap vol eigenheid

Doelstelling 2:
Noord-West-Vlaanderen is een waterdragend landschap

Doelstelling 3:
De Noord-West-Vlaamse bodem is een gezonde bron van leven

Doelstelling 4: 
In Noord-West-Vlaanderen zijn symboolsoorten echte biodiversiteitsdragers

Keuneleute Westrozebeke

Midden-West-Vlaanderen

Doelstelling 1: 
Het landschap in Midden-West-Vlaanderen is kwalitatief, robuust en klaar voor de klimaatuitdagingen

Doelstelling 2: 
Het landschap in Midden-West-Vlaanderen is een toegankelijk, goed beheerd en groenblauw netwerk

Doelstelling 3: 
De Midden-West-Vlaamse bodem is een gezonde bron van leven

Doelstelling 4:
In Midden-West-Vlaanderen zijn symboolsoorten echte biodiversiteitdragers

Een recreatieve weg in Beveringe

Westhoek

Doelstelling 1:
Kansen geven aan biodiversiteit en groenblauwe inrichtingen in de Westhoek

Doelstelling 2:
De Westhoek zet in op een kwalitatief landschap via een structurele aanpak voor landschapsbeheer en de integratie van grote gebouwen

Doelstelling 3:
De Westhoeker voelt zich actief verbonden met het landschap

 

Een gloeiend landschap bij zonsondergang

Landschapskwaliteit

Het gevarieerde landschap is een van de grootste troeven van onze regio. De afgelopen decennia zijn tal van initiatieven genomen om dit landschap te versterken: van extra aanplantingen en herinrichting van sites tot het aanleggen van recreatieve paden en landschapsplannen. Een kwalitatief beheer van deze omgeving is essentieel om het karakter en de aantrekkingskracht ervan te behouden.

Landschapsbeheer vraagt om maatwerk. Elk gebied en elk groen element heeft een specifieke aanpak nodig, met aandacht voor biodiversiteit, duurzame technieken en efficiënt onderhoud. Dit vraagt niet alleen om een duidelijke visie, maar ook om kennis en opleiding voor iedereen die betrokken is bij het beheer – van vrijwilligers tot professionals.

Ook de integratie van gebouwen in het landschap speelt een belangrijke rol. Van landbouwbedrijven tot industriële sites en particuliere woningen, een doordachte inpassing draagt bij aan de harmonie en uitstraling van het gebied. Bovendien vertellen sommige gebouwen een boeiend verhaal, waardoor herbestemming en behoud een extra dimensie krijgen.

Inwoners en bezoekers ervaren het landschap dagelijks, maar niet iedereen staat stil bij de waarde en het belang ervan. Bewustwording, educatie en participatie versterken de band met de omgeving en zorgen voor meer respect voor natuur en landbouw. Actief meewerken in het landschap – bijvoorbeeld via beheer of natuurprojecten – vergroot deze betrokkenheid op een directe en betekenisvolle manier.

Daarnaast brengt klimaatverandering nieuwe uitdagingen met zich mee. Het landschap zal zich moeten aanpassen aan deze evoluties. Inwoners informeren en betrekken bij deze aanpassingen is cruciaal om samen te bouwen aan een toekomstbestendige omgeving.

Een waardevol landschap vraagt om zorg, aandacht en samenwerking. Door slim beheer, betrokkenheid en vernieuwing blijft deze regio een plek waar natuur, landbouw en recreatie in evenwicht samenkomen.

 

Van idee tot goedkeuring

Aanmelden
projectidee

Feedback

Definitief
projectvoorstel

Beoordeling door de LAG (Lokale ActieGroep)

Besluit

Subsidiedossier aanvragen?

Heb je een leuk idee dat het landschap verbetert, de biodiversiteit vergroot, dorpen leefbaarder maakt of innovatieve landbouwontwikkelingen stimuleert? Neem dan contact met ons op.