
Midden-West-Vlaanderen

LEADER Midden-West-Vlaanderen
LEADER Midden-West-Vlaanderen omvat 14 gemeenten: Ardooie, Dentergem, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene.
Dankzij de goedgekeurde LEADER-strategie 2023 - 2027 kan de regio de komende jaren 2,9 miljoen euro investeren in plattelandsprojecten. De focus ligt op een kwalitatief landschap, biodiversiteit, leefbare dorpen en duurzame, lokale landbouwproductie, zodat de streek aantrekkelijk en duurzaam blijft voor bewoners en ondernemers.
Thema's
De drie thema's waarbinnen de LEADER-projecten zich situeren, zijn voor alle LEADER-gebieden in Vlaanderen dezelfde, namelijk innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en afzet, leefbare en levendige dorpen en biodiversiteit & landschapskwaliteit. Hier zie je hoe we die thema's in Midden-West-Vlaanderen vorm geven.

Innovatieve en duurzame lokale landbouw
Om te komen tot een productief Midden-West-Vlaams plattelandsgebied staat de landbouwer centraal in zijn rol als (voedsel)producent, en als hoofdbeheerder van de open ruimte. Via het LEADER-programma wordt ingezet op toekomstbestendige verdienmodellen, samenwerkingsverbanden, het vergroten van de (lokale) afzetmarkt, innovatie in landbouw(bedrijfs)voering, landbouw vanuit een zorgende functie, ... Ook het imago en welzijn van de landbouwer krijgen aandacht. De relatie tussen boer en burger wordt versterkt.

Biodiversiteit en landschap
Het LEADER-programma biedt de mogelijkheid om in te zetten op een versterking van het kwalitatieve landschap in Midden-West-Vlaanderen. Focus ligt hierbij op klimaatrobuuste ontwikkeling van landschap, het versterken van de identiteit via beeldkwaliteit, het verhogen van de biodiversiteit en het inzetten op typerende fauna en flora. Een robuust, aantrekkelijk en multifunctioneel landschap is niet alleen belangrijk voor de leefbaarheid van de regio en voor de biodiversiteit, maar speelt ook een cruciale rol in het klimaatverhaal.

Leefbare en levendige dorpen
De dorpen in Midden West-Vlaanderen zijn vrij goed ontsloten, in de relatieve nabijheid van grotere kernen en verbindingswegen. Belangrijk is deze kernen veerkrachtig te houden, zodat ze het hoofd kunnen bieden aan de uitdagingen die op deze dorpen afkomen zoals recreatieve druk, verharding en ver-appartementisering, verminderde sociale cohesie, vergrijzing, vervoersarmoede, schaalvergroting,… Verbondenheid is één van de belangrijkste kernmerken van het leefbaar platteland. LEADER Midden-West-Vlaanderen streeft via dit programma naar leefbare en levende dorpen en kernen op het platteland, die onderling sterk verbonden zijn.
Lokale Ontwikkelingsstrategie LEADER Midden-West-Vlaanderen
Dit document vormt het kader voor de ondersteuning van plattelandsprojecten. Het is een vertaling van de analyse voor de regio met betrekking tot trends en uitdagingen en beschrijft waar de prioriteiten zijn. Drie grote thema’s staan hierbij centraal: zo zal de regio inzetten op innovatieve en duurzame landbouwproductie, wordt verder geïnvesteerd in leefbare en levendige dorpen én verhogen we samen de biodiversiteit en landschapskwaliteit binnen deze productieve regio.
Zelf een leuk idee?
Heb je een inspirerend idee dat het landschap verrijkt, de biodiversiteit bevordert, dorpen leefbaarder maakt of innovatieve ontwikkelingen in de landbouw stimuleert?
Neem dan contact op met LEADER-coördinator Jan Van Winghem : jan.vanwinghem@west-vlaanderen.be of 0499 56 59 31
4 projecten goedgekeurd in juni 2025
Kalender
Basisprincipes projectaanvraag
Innovatie
Gebiedsgerichtheid
Samenwerking
en netwerken
Bottom up
Heb je een vernieuwend idee dat bijdraagt aan een betere leefomgeving, de natuur versterkt, gemeenschappen verbindt of duurzame innovaties stimuleert? Neem dan contact op met LEADER-coördinator Jan Van Winghem via jan.vanwinghem@west-vlaanderen.be of via 0499 56 59 31.